Elektrik motorlu Qashqai e-pedal teknolojisi
Nissan, sürüş süresinin yüzde 70’inin şehir içinde geçirildiğini düşünerek “e-Pedal” olarak adlandırdığı yeni bir sürüş deneyimi geliştirdi.

Nissan’ın 2007 yılında tanıtıp C-SUV sınıfının öncüsü olan Qashqai modeli geçen zaman içinde Avrupa’da 2 milyona yakın müşteriye ulaştı. Türkiye pazarında da halen yollarda en çok görebileceğimiz SUV modeli olan Qashqai; dizel motor yerine geçmesi beklenen yeni e-POWER teknolojisi ile elektrikli döneme adım atıyor.
Daha duyarlı, daha verimli ve sessiz bir sürüş için elektrikli güç aktarma sistemi oluşturan e-POWER; dışarıdan şarj etmeye gerek kalmadan elektrikli sürüş deneyimi sunuyor. Bu sayede Qashqai modelinde 1.5 litrelik 3 silindirli motordan 190 beygir güç elde ediliyor. 1.3 litrelik mild hybrid modele göre 44 beygirlik bir güç artışı sağlanırken, yakıt tüketimi 100 kilometrede ortalama 1 litre azaltılarak 5.4 litreye ulaşılabiliyor.
Nissan e-power sistemini rakiplerinden ayıran en önemli nokta; elektrik motorunun tekerlekler için tek güç kaynağı olması ve bu nedenle sürücünün taleplerine anlık bir tepki göstermesi olarak ifade edilebilir. Bu sayede e-POWER dışarıdan şarj etmeye gerek kalmadan daha zahmetsiz, dinamik bir sürüş deneyimi sunuyor.
e-Pedal, sürücülerin yalnızca gaz pedalını kullanarak hızlanmasına ve yavaşlayabilmesine olanak tanıyor. Bu donanım; sürücünün ayağını gaz ve fren arasında sık sık hareket ettirdiği dur-kalk şehir içi sürüşün tekrarlayan yükünü ortadan kaldırmak için tasarlandı. Sistem önce orta konsoldaki düğme ile etkinleştiriliyor ve devreye girdiğinde gaz pedalı her zamanki gibi hızlanmayı sağlıyor. Gaz pedalının bırakılmasından sonra, e-Pedal fren lambalarını yakmaya yetecek kadar bir kuvvet ile frenliyor ve tam durma yerine yakın “oldukça yavaş” bir hıza indiriyor.
Benzersiz e-POWER teknolojisine sahipNissan Qashqaie-POWER; değişken sıkıştırma oranlı 1.5 litrelik, 4X2, üç silindirli turbo şarjlı 156 beygir benzinli motora sahip. e-POWER, jeneratör ünitesi; invertör ve 140 kW güç üreten elektrik motoru ile tamamlanan yüksek çıkışlı bir bataryadan oluşuyor. Jeneratör ünitesinde bulunan benzinli motor, sürüş senaryosuna göre invertör aracılığıyla yüksek voltaj bataryasına; elektrik motoruna veya aynı anda her ikisine de enerji üretiyor.